Post by X on Feb 11, 2018 12:46:00 GMT
Merhaba arkadaşlar, bir çok kullanıcının merak ettiği, acaba hangisini kursam daha performans alırım, hangisi hızlı çalışır,hangisi daha iyi gibi soru kalıplarını cevaplamaya çalışacağım.
32 bit ve 64 bit sistemler , bir bilgisayar işlemcisinin bilgileri işleme şeklidir.
32 bit işletim sisteminde işlemci çok daha kolay yollara başvurur. Ama 64 bit işletim sistemide aynı mantıkta çalışır. Burada asıl konu 32 veya 64 bit değil işlemcilerdir.
Bit kelimesinin genel olarak anlamı bilgisayardaki en küçük veri parçalarıdır.
Bilgisayarın kayıt defterinde saklanabilen bir verinin boyutu 2^32'dir. Bu değerler fiziksel bellekte bulunan bellek konumlarının adresini eşlemek için kullanılmaktadır.
32 bitlik bir işlemci 1 bayt 8 bit e eşit olduğu için bir işlemci 4 bayt veri işleyebilir. Bu nedenle işlenecek verilen boyutu 4 bayttan büyükse işlemcinin kalan veriyi işlemek için başka bir döngüye ihtiyacı vardır.
Bu durumda 64 bitlik işlemci 8 bayttan az ise tüm veriler tek bir gidişle işlenebilir. Veriler 8 bayttan fazla olsa bile 64 bit işlemci diğerinden daha az bir sürede işlemi tamamlayacaktır. İşte 64 ve 32 bit arasındaki fark bu şekilde ifade edilmektedir.
Tabi buraya kadar anlatılan kısım işin biraz daha teknik kısımıdır.
Kısacası genel olarak 4GB Ram altı olan sistemlere 32 bit 4GB ve üstü olan sistemlere 64 bit tavsiye edilir.
Tabi 32 bit basit diyerek daha hızlı çalışır diyerek 8 gb ram e sahip bir sisteme 32bit kurarsanız yine performans alamazsınız. Çünkü işlemci onu hep en fazla 4 gb ram olarak algılar. Siz ne kadar ram eklerseniz ekleyin sonuç değişmeyecektir.
Herkes tarafından genel olarak tavsiye edilen de 2 gb rame sahip bir bilgisayarın eğer 2. ram slotu boş ise 2gb ram daha ekleyerek 4 gb ram lik bir sistem elde etmek. Böylece 64bit sisteminden yararlanmabilme imkanı elde edilebilmektedir.
Günümüzde de artık 4gb ram altında bilgisayar kullanılmadığı için 32 bit işletim sistemleri biraz da tozlu raflara kaldırlmakta hazırlanıyor gibi olup 64 bitlik sistemler daha yaygın kullanılmaktadır.